Oosterscheldepad  
Inleiding
Op 30 maart 2004 zat ik bij de kapper die me vroeg of ik dit jaar ook weer met de Vierdaagse mee deed. Ik antwoordde dat het wel de bedoeling was, maar dat ik me nog niet had ingeschreven, waarop ze antwoordde dat ik dan te laat was omdat er de limiet van 47000 inschrijvingen al was bereikt.

 

 
Daar zit je dan als wandelaar. Ik heb nog overwogen om mee te doen aan de Apeldoornse Vierdaagse, maar ben uiteindelijk op zoek gegaan naar een langeafstandswandelpad of streekpad van maximaal 200 km. Via de site van de NIVON kwam ik bij: "Streekpad 15 Oosterscheldepad 200 km". Het merkwaardige is dat andere sites slechts een lengte van 160 km vermelden. Binnen enkele dagen had ik het boekje in huis. Volgens de kaartindeling is het pad 196,2 km, maar bij het overzicht van 'Lange afstandswandelpaden (LAW's) in Nederland', in dat zelfde boekje staat vermeld: "Streekpad 15 Oosterscheldepad, 162 km. Nivon ISBN 9070601842, juli 2003".

 

Jaren geleden had ik een goede rugzak gekocht. Ook was ik in het bezit van een klein tentje, een pannenset, een brander en een slaapzak. Samen met de wandelgids had ik al een goed begin voor een wandeltocht van camping naar camping rond de Oosterschelde. Ik dacht de afstand van 200 km in 10 dagen te kunnen doen. Elke dag 20 km leek me niet al te veel. Vorig jaar had ik 150 km gelopen in de vierdaagse van Nijmegen en daarna nog vele kleine wandelingen gemaakt en de Kennedymars (80 km) in Sittard uitgelopen. Nee 20 km moest makkelijk gaan; 10 voor de middag, en 10 na de middag. Afgezien van de bagage: fluitje van een cent.

 

 
Maanden van te voren was ik al bezig een lijst samen te stellen van wat ik allemaal mee zou nemen. Een begin, uitgaande van de lijst van Demmeniesport, was snel gemaakt. Toen begon het schrappen. Wat moet ik met een gps, verrekijker, spelletjes, dompelaar, reiswekker, klamboe, en oordoppen? Daarna kwam het wegen. De rugzak weegt 2800 gram. Daar kan niets af, maar dan heb je ook 63 liter ruimte. Mijn tweepersoons tent weegt inclusief stokken en haringen 4150 gram. Laat ik echter de overbodige rotspennen weg, dan blijft er 2900 gram over. Ik kon natuurlijk voor 150 euro een nieuwe tent van slechts 1300 gram kopen. Maar dan lever ik wel ruimte in. En met het Nederlandse weer is het wel fijn dat al je spullen in de binnentent kunnen liggen. Dan liever een luchtbed van 1900 gram thuis laten en slapen op een isolatiemat van 100 gram. Een slaapmat van 95 euro biedt wel iets meer comfort, maar weegt dan ook weer 1000 gram. En zo werd er weken lang gewogen en gemeten, want behalve het gewicht moet je ook het volume in de gaten houden, want dingen aan de buitenkant van je rugzak hangen is niks. Het enige wat ik aan de buitenkant van mijn rugzak had hangen was een zakje met een flesje drinken en een zakje met eten, zodat ik niet bij elke slok of hap mijn rukzak moest afzetten. Tot op de laatste dag was ik er mee bezig en kwam uiteindelijk op een hele lange lijst met spullen die ik zou moeten dragen met een totaal gewicht van 15935 gram.

 

 
Toen ik alles netjes volgens schema in mijn rugzak had, bleek dat het verschil tussen totaal gewicht en mijn eigen gewicht 23 kg te zijn. In mijn lijst is het gewicht van de schoenen, 2kg, broek en nog wat kleinigheidjes niet meegenomen, maar dat verklaart nog niet het verschil van 7 kg. Waarschijnlijk niet alles nauwkeurig genoeg gewogen, of toch nog iets extra's meegenomen. Het zij zo, ik moest het er maar mee doen. Gelukkig was ik het afgelopen jaar 10 kg afgevallen zodat die in elk geval niet meegezeuld moesten worden.