Molens
 

Met de bus vanuit Alphen aan den Rijn kwam ik op de derde wandeldag, 15 november 2003, in Nieuwveen, waar ik mijn tocht kon voortzetten. Het cafe was nog gesloten, dus dan maar direct aan de wandel. Gelukkig was er na anderhalve kilometer in 'De Sfeerstal' gelegenheid een kopje warme chocolademelk te drinken.

Op de lange dijk voor me zag ik een paar mensen lopen, maar het duurde nog een hele poos voordat ik ze had ingehaald. Ze waren ook het Pelgrimspad aan het lopen en zouden die dag van Nieuwveen naar de Reeuwijkse Plassen lopen. Het is altijd leuk andere wandelaars te ontmoeten, maar na een tijdje ben ik toch maar weer mijn eigen tempo gaan lopen en was ze ook snel weer uit het oog verloren.

Langs de molenviergang van Aarlanderveen Na Aarlanderveen kom je langs de enige in werking zijnde molenviergang. Hier worden met vier molens de polders droogegehouden. Drie van de vier molens staan keurig op een rij. Bij de middelste hiervan was de molenaar bezig met wat klein onderhoud. Zo'n molen is toch steeds weer een indrukwekkend gezicht, zeker van dichtbij. Dus stapte ik er op af en heb een praatje met de molenaar gemaakt. In tegenstelling van wat in het boekje staat, zijn er kleine hulpgemalen die de molenaars bijstaan. Een viergang in actie Als de molens niet kunnen draaien door gebrek aan wind of als het peil van de polder door overvloedige regen te snel stijgt, willen de boeren wel dat het waterpeil niet te veel stijgt. Toen de hulpgemalen er nog niet stonden liepen de weilanden in het najaar geregeld onder waardoor het vee op stal moest.

Om 14:00 was het tijd om mijn plan voor de terugreis op te stellen. Ik was net Zwammerdam uit. Doorlopen naar de Reeuwijkse Plassen, wat aanvankelijk mijn bedoeling was, leek me niet zo'n goed idee omdat daar op zaterdag weinig bussen komen. Het was nog slecht 2km naar Bodegraven. In plaats van op de Warmoeskade naar rechts te gaan, ging ik naar links, en binnen een half uurtje was ik op station Bodegraven.

Tue Nov 23 20:49:41 2004